zondag 18 maart 2012

Jean-Michel Delfosse en het beroemde drakeneindspel

Bij het bladeren door de mooie blog van Jean-Mi (speler van Tournai/ Doornik), viel mijn oog op een opmerkelijk eindspel dat hijzelf op het bord kreeg in Cappelle La Grande, zie link: open-de-cappelle-la-grande-2012. Het betreft een puur pionneneindspel dat rechtstreeks vanuit de opening ontstaat en leidt tot onderstaande sleutelpositie:
Dit beroemde eindspel is reeds bekend van de jaren 60 en werd door talloze topspelers bestudeerd. Dit was mij bekend omdat ik enkele jaren eerder de stelling reeds vluchtig had bekeken naar aanleiding van mijn partij tegen Bardhyl Dardha (de papa van FM Arben). Toen kende ik nog niet de theorie en improviseerde aan het bord met een minder kritieke voortzetting, zie:
In Cappelle La Grande kon Jean-Michel het tegen de Franse IM Simon Olivier niet droog houden alhoewel zwart volgens mij wel degelijk goede remisekansen heeft gehad. Zie onderstaande partij:
Over dit beroemde eindspel zijn heel wat analyses gemaakt waarbij de evaluaties uiteen liepen. Feit is dat zwart speelt voor slechts 2 resultaten: remise en verlies dus is het voor de gewone tornooispeler geen goede keuze. Onlangs kwam dit eindspel terug in de belangstelling toen Nakamura in Wijk aan Zee deze oude variant opnieuw speelde. Anish Giri was duidelijk verrast, kende wellicht niet de kritieke hoofdlijnen en gaf snel remise, zie:
Zelf heb ik de afgelopen dagen ook eens een grondige analyse gemaakt van het eindspel. Hierbij maakte ik gebruik van chesspub: B77 Giri - Nakamura en Yugoslav: 9. Bc4 Nxd4 10. Bxd4 Be6. Een vrij goede analyse vond ik van de Argentijnse IM Luis Rodi Maletich: rodi_7. Verder gebruikte ik aantekeningen in de megadatabase en correspondence database. Desalniettemin ben ik nog steeds niet 100% zeker dat de eindevaluatie bulletproof is. Ik heb mijn sterkste PC en snelste programma op de stelling een nachtje laten rekenen en de output was totaal onbruikbaar dus het is m.a.w. nog te ver over de horizon. Hieronder probeer ik aan de hand van een erg recente meesterpartij uit te leggen waar de accenten liggen in het eindspel met enkele bescheiden nota's in de opening.
Het is duidelijk dat het eindspel een erg ingewikkeld kluwen is. Bukavshin, een jaartje later al GM, slaagde er niet in met wit om de correcte lijn te vinden. Nu zwart, Belous is ook geen kleintje want ook hij is vandaag IM en won vorig jaar zelfs de Moskou Open

Brabo

Addendum 23 maart 2012:
Na meerdere dagen van analyses waarbij meerdere FM's en correspondentiespelers aan meegewerkt hebben, zijn we voorlopig tot de conclusie gekomen dat het eindspel leidt naar een dameeindspel met een pluspion voor wit. Er zijn heel wat versies mogelijk van die dameeindspelen (zie analyses) en het is volstrekt onduidelijk of het winnend is of het toch nog net houdbaar is voor zwart.

5 opmerkingen:

  1. Brabo hartelijk dank voor uw analyse!
    Sorry dat ik zal blijven schrijven in het Frans
    On peut parfois surprendre l'adversaire et il doit trouver les coups....malheureusement je suis resté sur mon système de défense où j'avais déjà réussi il y a longtemps à annuler contre mon pc en blitz...c'est pour cela que je n'ai pas envisagé le coup 26....d5. Il est certain que je ne jouais pas pour le gain mais pour la nulle avec cette variante! Je pense que la position a encore beaucoup de ressources mais pas d'espérance de gain pour les noirs si les blancs jouent correctement, je pense que les blancs doivent jouer d'abord b4 suivi de a4 et ensuite monter leur Roi.... enfin il est vrai qu'il y a beaucoup de possibilités...
    Merci pour ton analyse Brabo!

    Jean-Michel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De PC maakt heel wat foutjes in dit eindspel. Tenminste dat is wat ik ervaren heb in mijn analyses. Ik zou dus zeker de evaluaties niet compleet laten afhangen van een pc in deze stelling. Ik heb op chesspub de analyses ook gepubliceerd en wacht af of er reacties komen op de correctheid. De Argentijnse IM Luis Rodi Maletich heeft mij al beloofd dat hij mijn analyses zal inspecteren.

      Verwijderen
  2. Aah, het good old Nedeljkovic-Volpert eindspel - ikzelf heb het leren kennen via het boek "Mastering the endgame" van Shereshevsky. Misschien het meest geanalyseerde eindspel dat meteen uit de opening volgt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je nog over het boek 'Mastering the endgame' beschikt van Shereshevsky dan zou ik het erg op prijs stellen als je eens kunt nazien hoeverre de analyses overeenstemmen of uiteenlopen. Ik gebruikte uiteraard veel sterkere software en hardware maar zoals eerder aangegeven is dit geen garantie op foutloze analyses.

      Verwijderen
    2. Ik heb het nog, maar ik meen me te herinneren, dat ik eens een update van de analyses heb gelezen in één van de New in Chess magazines. Ik check het even.

      Verwijderen