maandag 9 september 2024

Back-ups

Trouwe lezers van deze blog zullen het de voorbije maanden zeker opgemerkt hebben. Na een ongewenste update werkte de chess.com-viewer niet meer. Het duurde ruim een maand voor chess.com de fout herstelde en zelfs tot vandaag werkt het download-icoontje niet meer. Downloaden kan nog maar dan moet je eerst naar de chess.com-site. Ik vermoed dat het een bewuste marketing keuze is van chess.com.

Hierdoor realiseerde ik mij ook dat ik te afhankelijk was van een gratis service die op elk moment kan worden stopgezet. Ik had wel alle blogpartijen ergens op de computer staan maar niet gestructureerd in 1 file. Van zodra de chess.com-viewer hersteld was, begon ik daarom alle partijen van de blog te downloaden en in 1 file chronologisch te ordenen. Ik was er enkele uurtjes zoet mee want in 12,5 jaar bloggen heb ik heel wat gepubliceerd. Uiteindelijk liep de teller tot 1153. Als je geïnteresseerd bent in een kopij hiervan dan stuur mij een mailtje.
Folder met 1153 gedownloade partijen van deze blog in pgn formaat

Echter alsof dit niet genoeg irritatie veroorzaakte tijdens het Belgisch kampioenschap in Lier, kreeg ik ook nog eens de ondertussen befaamde blue screen. Dit gebeurde opnieuw na een ongewenste update deze keer van Microsoft (tip vermijd software updates tijdens een tornooi). Omdat het mijn nieuwe en meest krachtige laptop betrof, probeerde ik zelf het probleem op te lossen. Het gevolg kan je raden. Een blue screen werd een black screen waarna ik met hangende pootjes alsnog naar mijn PC-dealer moest rijden. Daar kreeg ik te horen dat ze mijn disks moesten formateren en er geen data meer gered kon worden.

Gelukkig had ik net voor het tornooi van alles een backup genomen want na bijna 3 decennia met computers te werken, weet ik uit ervaring hoe belangrijk zo iets is. Ik vind het daarom onvoorstelbaar dat er toch nog schakers soms bij mij aankloppen of ik een magische truc ken om gewiste bestanden te recuperen. Het enige wat je volgens mij dan nog kunt doen is je AutoSave-file checken als je Chessbase hebt. Die file kan je vinden in de directory "MyWork" en bevat dus alle werk die je in Chessbase met die computer gemaakt heb. Echter dat betekent dus ook ouder werk niet gemaakt in Chessbase op deze computer zal je er niet terugvinden maar de meest recente partijen zijn normaal de meest waardevolle.
AutoSave-file in Chessbase om verloren partijen te recuperen

Een tornooivoorbereiding bestaat daarom voor mij altijd uit het updaten van al mijn databases en backups te nemen van die databases. Ik zorg dat ik altijd alles in drievoud heb staan. 1 keer op een laptop, 1 keer op een desktop en 1 keer op een externe drive. Dus tijdens het BK schakelde ik na het uitvallen van mijn laptop naar de desktop over (grote voordeel van Lier was geen hotel nodig te hebben en thuis te kunnen slapen). Een ander voordeel is dat ik geen internet nodig heb want alles staat lokaal en dat is dan weer vaak een plus in landen waar je allesbehalve stabiel internet kunt verwachten (zie bv. het wk-avontuur in Roemenië).

De data die ik ondertussen bijhoud, groeit bovendien steeds sneller en heeft daarom ook steeds meer onderhoud nodig. Soms krijg ik al eens de vraag wat dit allemaal inhoudt maar daar antwoord ik zelden in detail op om hen niet bang te maken . M.a.w. lees enkel verder dit artikel op eigen risico want ik begin nu aan een eenmalige opsomming van mijn databases.
  1. Big Database (Ik koop om de 3 jaar een versie en hou die er tussen up to date met gratis Twic)
  2. Openingsboek (openingstree gemaakt van alle partijen met minstens 1 + 2300 speler, lengte 25 zetten uit Big Database)
  3. Helmut (+ 1000 klassieke partijen die ik speelde met eigen commentaar/ analyses)
  4. Details (Openingsanalyses op basis van die + 1000 klassieke partijen)
  5. Analyses (Openingsanalyses op basis van partijvoorbereidingen)
  6. Helmutrapid (Openingsanalyses op + 100 online rapidpartijen die ik speelde)
  7. Helmutblitz (Openingsanalyses op + 100 online blitzpartijen die ik speelde)
  8. Openingsboek (Samenvatting van partijvoorbereidingen volgens wit/zwart)
  9. Spelersvoorbeidingen (+200 partijvoorbereidingen op specifieke spelers)
  10. Pseudoniemen (lijst van + 300 al dan niet anonieme accounts op chess.com en lichess)
  11. Lichess-elitedatabase (+20M partijen van elitespelers op lichess)
  12. Internetgames (+900.000 online partijen die ik speelde op playchess, lichess en chess.com)
  13. Chesspub (ongeveer 8000 becommentarieerde partijen door grootmeesters van chesspub)
  14. Engine games (+2M computerpartijen van TCEC, SSDFCCRL)
  15. Correspondentiepartijen (+2M partijen van Ultracorr-X + contactpersoon ICCF)
  16. Blog Downloads (1153 partijen van de blog)
  17. Deurne (+2000 partijen van spelers club KSK Deurne die niet publiek werden gepubliceerd)
  18. België (bijna 4000 partijen van Belgen die niet in de Big Database zitten)
Die laatste België-database is een database die ik in de voorbije 2 jaren ben begonnen. Steeds vaker merkte ik op dat de Big Database maar ook Yottabase tal van gepubliceerde partijen van Belgen niet opnam (ook van buitenlanders maar dat is praktisch onhaalbaar en te laag rendement). Mits een beetje de actualiteit in België te volgen kan je dus van veel Belgen extra waardevolle informatie verzamelen.
Ik download alle leeftijdsreeksen van het BJK (Belgisch jeugdkampioenschap) want sommige kinderen breken heel snel door naar de hoogste regionen. Kijk maar eens naar onderstaande elografiek van Kobe Vandenhole.

+ 600 klassieke elo in 2 jaar tijd

Zijn lichess-profiel is ook indrukwekkend. Hij heeft 7 trofeeën terwijl ik er slechts eentje heb. M.a.w. een gewaarschuwd man is er twee waard en ik probeer daarom geen partijen te missen van Kobe.

Enkele uurtjes werk om de paar maanden is het om al die databases up to date te houden en backups van te maken. Persoonlijk vind ik dat niet alleen perfect haalbaar maar het hoort er gewoon bij als je een ambitieuze schaker bent. De zoektocht naar informatie is nooit af dus raad of tips zijn altijd welkom.

Brabo

maandag 2 september 2024

Yottabase

In mijn vorig artikel opperde ik dat het niet perse slecht is dat de Titled Tuesday-partijen worden toegevoegd aan de publieke schaakdatabases. De grootste speler op de schaakmarkt Chessbase aarzelt uiteraard niet om ze toe te voegen want meer partijen (bovendien van meesters), betekent meer klanten voor hun (dure) databases. In onderstaande historiek van de oudste publieke nog actieve database (Big Database) zie je duidelijk hoe recent online partijen en in het bijzonder Titled Tuesdaypartijen een steeds groter deel beslaan van alle nieuwe toegevoegde partijen.
Aantal miljoen partijen in de Big Database

Echter ik merkte recent op dat deze evolutie ook een keerzijde heeft voor de gebruikers. Chessbase mist steeds meer open gepubliceerde partijen in hun database. Het kost tijd en dus geld om wereldwijd alle schaakwebsites af te gaan en dit kan men onvoldoende recupereren met een hogere verkoop van de database.

Niet getreurd want andere schakers hebben dit ook opgemerkt en hebben daarom in de laatste paar jaar hun eigen databases opgestart gebaseerd op een reclame-model ipv betalend model. ChessabcChessbites, maar vooral Yottabase is de nieuwe database-speler in de markt en heeft zelfs Chessbase ondertussen verdrongen. Ik vergeleek Big Database met Yottabase voor de 17 actieve Belgische top 100 spelers en Yottabase kwam bijna telkens als winnaar uit de bus (vooral interessant voor 2023-2024)
Groen = 1ste, Rood = 2de

Ja slechts 17 spelers speelden minstens 40 klassieke partijen voor (Belgische) rating in 2023 en stonden in de top 100 van België 2023 en 2024. Ben ik de enige van die 17 die een voltijdse job combineer met een gezin (2 minderjarige kinderen) ? Of scherper gesteld, stel ik de verkeerde prioriteiten in mijn leven zoals iemand mij berispte enige tijd geleden ?

Ik dwaal af want we moeten het hebben over de Yottabase. De evolutie naar gratis completere databases lijkt positief maar zoals vaak heb ik ook hier heel wat opmerkingen. Gratis kan zoiets niet want niemand zal gratis het hele web dagelijks afschuimen om voor compleet onbekende schakers partijen te verzamelen en dan ook nog eens zelf betalen voor een eigen opslagplaats. De Yottabase kan je bijgevolg niet downloaden in zijn geheel en voor elke download per speler moet je verplicht kijken naar een volle minuut reclame.
Je kan pas klikken op de pgn nadat de 60 seconden zijn verstreken.

Bovendien is de kwaliteit van die downloads ook heel variërend. Ik krijg regelmatig twee keer dezelfde partijen in een download en wat te denken van partijen uit 1970 van de Belgische expert Robin Butzen terwijl hij slechts geboren is in 2001.
2 verschillende Robin Butzens in 1 Yottabase download

Dan zullen er zeker lezers zijn die zich afvragen of het sop wel de kolen waard zijn. Moet je echt het maximaal aantal gepubliceerde partijen kennen van je tegenstander of heb je genoeg met bv. 90%. Mijn tegenstander uit de 4de ronde in het open Belgisch kampioenschap Andreas Roelandt was na onze partij erg ontstemd toen hij hoorde dat hij verloren had door de database van Chessbase blind te vertrouwen in zijn partijvoorbereiding.
Nu zelfs Yottabase had Andreas hier niet geholpen. O.a. in het archief van chessresults kan je mijn referentiepartij uit 2023 naspelen maar ik geef toe niet de plaats waar je het eerst zult kijken. M.a.w. Yottabase is completer dan Chessbase maar daar stopt het verhaal niet. In een volgend artikel gaan we dan ook een stapje verder in de eeuwige quest naar partijen.

Brabo