dinsdag 21 mei 2024

Mijn slechtste tornooi

Vorig jaar schreef ik een artikel over mijn eerste tornooioverwinning dus dan is het eerlijk om nu over mijn slechtste tornooi te schrijven. Winst en verlies liggen vaak heel dicht bij elkaar. In Mariënbad kreeg ik een oplawaai van jewelste. 43 elo kwijt en een TPR beneden 2000 elo.
Brabo Mariënbad 2024

Sinds 1996 heb ik een standaard-rating maar nooit heb ik zoveel rating verloren in 1 tornooi of zulke lage TPR gehad. Tijdens het tornooi waren sommige vrienden dan ook bezorgd en vroegen mij of ik ziek was.  Nee dat was niet het geval. Ik voelde mij kiplekker tijdens het tornooi. Ik ben zelfs meermaals gaan wandelen in de sneeuw en heb ook het zwembad van het hotel enkele keren bezocht. Ik ben geen beloftevolle jongere meer maar heb nog geen last van kwaaltjes zoals meerder seniorschaker.

Aan mijn aanpak lag het absoluut niet. Ik had (flink) extra betaald dit jaar voor een luxe-kamer (omdat mijn goedkopere voorkeur niet meer beschikbaar was) waardoor ik in tegenstelling tot vorig jaar elke nacht goed sliep. Een derde jaar in Mariënbad leverde ook het voordeel op dat ik ondertussen wist waar ik goed kon eten. (Tip: Vraag niet aan Marcel Van Herck of iets pikant is want hij smaakt geen verschil.) Tenslotte was ik meer dan ooit goed voorbereid op mijn partijen. Marcel vond vaak niets over een tegenstander terwijl ik een paar ronden later zelf 1000 partijen vond van dezelfde speler. (Het bewijst nogmaals dat er een enorme variatie bestaat in hoeveel energie/ tijd iemand in een partijvoorbereiding wilt steken).
11 bladen recto verso aan handgeschreven partijvoorbereidingen
 op 9 spelers met een elo van 1870 gemiddeld in Mariënbad 2024

Ik maakte uiteraard fouten in mijn partijen maar niets dramatisch zoals in Fouten deel 2. Mijn ergste fout in het tornooi was wellicht 15...Pg8 ?? in de laatste ronde zie Computerevaluaties deel 3 maar dat kan je niet beschouwen als een stuk laten hangen. Nee als er iets opvallend was aan mijn partijen dan was het vooral mijn tegenstanders die verrassend goed speelden. Zo was ik erg onder de indruk van de 22ste zet van mijn tegenstander in de 4de ronde: de 16 jarige Meshal Alhejab met een elo van 1787. Ik had zelf de zet gezien voor zwart maar dacht niet dat een 1787 punter dit zou vinden.
Zwart aan zet, welke zet is de sterkste?

De oplossing staat onderaan dit artikel voor zij die ook eens willen proberen. Ik heb de stelling aan enkele -2000 Belgen getoond en niemand gaf het juiste antwoord. Het was geen toeval dat de jongen in ronde 8 op bord 1 zat en voor de tornooi-overwinning speelde zie chessresults.

In ronde 7 kreeg ik de enige oudere speler dan ikzelf tegen, de 57 jarige Amerikaan Mustafa Atakay met een elo van 1888. Daar moest en zou ik tegen scoren want hij was de laatste jaren inactief geweest maar dat viel helemaal niet op tijdens de partij. Tientallen zetten speelde hij een foutloze partij en je kan duidelijk aan het slot zien dat ik gefrustreerd was hierdoor. Marcel mijn reisgenoot had grote honger dus was evenmin erg blij om mijn zinloos doorspelen.
Tja en dan weet je dat het niet meer goedkomt in dit tornooi. De ratings van mijn tegenstanders waren totaal onbetrouwbaar. Trouwens zelfs TPR zou in dit geval weinig hebben geholpen (in tegenstelling tot de claim in deze recente reactie) Daarvoor waren te veel spelers ondergekwoteerd. Op basis van TPR van mijn tegenstanders zou mijn TPR met 85 punten stijgen dus van 1996 tot 2079. Dat is nog steeds 200 punten onder mijn eigen rating.
Tegenstanders Brabo Mariënbad 2024

Nee pas als je de elo's van mijn tegenstanders ook corrigeert met enkele heel recente resultaten (tornooien met beperkt aantal ondergekwoteerde spelers) dan zien we dat mijn TPR stijgt met 245 punten dus van 1996 naar 2241. Dan zitten we dus wel al heel dicht bij mijn eigen rating.

Nu ik geef toe dat is cherry-picking en dus niet wetenschappelijk. Anderzijds lijken mij de  gecorrigeerde cijfers evenmin overdreven als ik naar het niveau van mijn partijen kijk. Trouwens zij die denken dat een eloverwerking in maart er veel beter had uitgezien, hebben het ook verkeerd.
Voor en na 1 maart 2024 elovewerking van Brabo voor Mariënbad 2024

Dus met de 400 elopuntencompressie en de afschaffing van de 400 punten-regel had ik slechts 3,6 elo minder verloren. Op (korte) termijn is het probleem van flagrant ondergekwoteerde spelers (zie ook Kamabathula Sushanth) niet van de baan.

Trouwens ik wil de lezer er ook op wijzen dat ik het grote eloverlies leed ondanks een score van 6/9 en zonder een nederlaag. Meerdere spelers vonden het dan ook waanzin dat ik voor een gemiddelde tegenstand van 400 punten lager dan ikzelf in Mariënbad had gespeeld. Goed gek hoorde ik om daarvoor 1000 euro uit te geven, een week verlof te nemen en een kleine 1600 km te rijden.

Tja moest ik dan uit het tornooi stappen toen ik een paar minuten voor het tornooi hoorde dan een tiental toppers zich hadden uitgeschreven? Er was ook de optie om 446 euro extra te betalen om in het meestertornooi (2400 elo gemiddeld) mee te spelen maar dat vond ik pure geldklopperij van de organisatie.

Tenslotte wil ik er ook op wijzen dat je geen medelijden moet verwachten eenmaal je terug thuis speelt na het eloverlies. Als je in het buitenland zulke tornooitjes wilt meespelen dan moet je ook bereid zijn om op de blaren te zitten. Ik bewees onmiddellijk na Mariënbad met 2 overwinningen en een remise op fidemeesters dat ik zeker nog niet afgeschreven ben maar elo is het enige dat telt als het op kwalificatie komt. Met de Stukkenjagers promoveren we naar de meesterklasse maar het eloverlies in Mariënbad zorgt ervoor dat mijn selectie in gedrang komt.

Het spelen van tornooien met veel ondergekwoteerde spelers is niet perse slecht maar dan combineer je beter dit niet met selecties voor interclubs of kampioenschappen. Ik zal dus Mariënbad in zijn huidig formaat links laten liggen want de sterkere thuisactiviteiten wil ik niet verliezen. Jammer want Mariënbad is qua timing, ligging en formaat best interessant. Ach ik moet maar 1 jaartje overslaan want dan mag ik al meespelen bij de senioren (+50).

Brabo

PS

Oplossing partij Brabo - Meshal Alhejab
22... Dc8 met het idee van 23. Pe4 Pf6 24.Le3 Pxe4 25.Dxe4 Th1+ 26.Kxh1 Dh3+ 27.Kg1 Dxg3+
Dat had mijn tegenstander van 1787 elo gezien tijdens de partij. Bovendien overwoog hij zelfs even om met slechts 10 minuten tegen mijn 30 minuten op winst te spelen dus hij had helemaal geen schrik van mijn elo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten