dinsdag 7 november 2023

Hoeveel geld spendeer je aan het schaken? deel 2

In het seizoen 2022-2023 maakte ik een record aan schaakkosten zodat ik het tijd vond om een update op het 5 jaar oude artikel deel 1 te publiceren. In 2018 stond de begeleiding van mijn zoon Hugo centraal in het kostenplaatje. Vandaag is het zwaartepunt verschoven naar mezelf maar de gemaakte schaakkosten voor de kinderen blijven hoog. Iedereen zit hopelijk stevig op zijn stoel want ik val met de deur in huis en start met het finale overzicht.
Schaakkosten Brabo seizoen 2022-2023

10.307,32 euro aan schaakkosten maakte ik in het seizoen 2022-2023. Met uitzondering van het Belgisch jeugkampioenschapCap d'Agde en WK jeugd in Mamai waar we logeerden met vol pension zijn kosten voor eten en drinken niet ingegrepen. Eten en drinken moet je sowieso doen maar vaak spendeer je wel veel meer dan thuis. De kosten van mijn schaakanalyses zitten evenmin in bovenstaand kostenplaatje. Met mijn 2 computers maak ik jaarlijks makkelijk meer dan 1500 uren schaakanalyses. Dat is dus geen klein bier maar lastig om een kost op te plakken dus laat ik hier buiten beschouwing.

Kortom schaken is een bijzonder dure activiteit voor mij. Bovendien recupereer ik nauwelijks iets via prijzengeld of vergoedingen. Een eerste gedeelde plaats in het clubkampioenschap van Deurne leverde mij 150 euro aan prijzengeld. Mijn tornooioverwinning in unrated Gent was opnieuw 150 euro. In Marienbad leverde mijn 2de plaats 200 euro op. Tenslotte kreeg ik in de Nederlandse interclub een vergoeding van 31,25 euro. Alles samen 531,25 of een druppel op de hete plaat.

Ik vermoed dat dit kostenplaatje voor heel veel Belgen zowel onhaalbaar als onaanvaardbaar is. Voor veel schakers is het ook de belangrijkste reden om enkel onder de eigen kerktoren te blijven schaken. De eigen club is de absolute discounter maar heeft natuurlijk zijn beperkingen. Je hangt vast aan het lokale aanbod en boven de 1800 elo is er nog heel weinig uitdaging. Dus sterke spelers zitten vaak met de handen in het haar. Hoe hou je de kosten onder controle en kan je toch  voldoende competitieve uitdagingen vinden? Tegenwoordig zie ik steeds vaker crowdfundings van schakers die wanhopig op zoek zijn naar centen zie Crowdfunding Arthur de Winter voor EK in Roemenië en Crowdfunding Benjamin Defromont voor WK in Mexico. Triestig en moeten we dit ondersteunen?

In het vervolg van dit artikel wil ik dan ook inzoomen op mijn gemaakte kosten. Valt er iets te optimaliseren en/ of welke mogelijkheden gebruik ik om de kosten te minimaliseren. Welke tornooiformule betreffende kost per partij is het meest interessant? Welke legale tips kunnen we elkaar geven mits behoud van een minimum aan comfort? Als 47 jarige zie ik het niet meer zitten om in een tentje ergens te logeren om een tornooi te spelen. Ik zag ooit een ploeggenoot een hele week overleven op 1 groot brood met een homp kaas maar dan is schaken geen fun meer voor mij.

Detail onkosten Belgische interclub

In bovenstaande tabel merk je op dat ik veel meer in Deurne was dan het aantal thuisronden. 1 van de meest gebruikte kostoptimalisaties is dan ook met meerdere ploeggenoten samen rijden naar een wedstrijd. Nu de medaille van autodelen heeft ook 2 zijden. Samen rijden met ploeggenoten zal altijd meer tijd vergen dan alleen rijden. Ik heb partijen gespeeld waarvan ik achteraf ontdekte dat ik 4 uren had kunnen winnen door zelf te rijden. Of je hebt die ploeggenoot die steevast te laat komt op afspraken waardoor je het hele seizoen zelf te laat aan je bord komt bij uitwedstrijden. Laatst vertelde mij de chauffeur van dienst dat hij meer dan 6 maanden niet meer met de auto had gereden waardoor ik tijdens de rit meermaals co-piloot moest spelen. Ach ik denk dat ik een boek kan volschrijven met alleen de avonturen bij het autodelen.
Detail onkosten Nederlandse interclub

In de Nederlandse interclub speel ik voor De Stukkenjagers (Tilburg) dus op net geen 100 kilometer rijden van mijn huis. Er zijn geen Belgische clubgenoten die in de buurt wonen waardoor autodelen weinig zinvol is. Echter zonder autodelen spendeerde ik er verrassend de grootste kost per partij als we ons baseren op de 2022 fedweb-kilometervergoeding van 0,417 euro/km. Het aantal kilometers liep in de meesterklasse erg op en de clubvergoeding van 31,25 euro was puur symbolisch. Als je dan ook nog eens af en toe tegen een ongekwoteerde speler moet spelen dan kan je de vraag stellen of ik mijn financiële middelen niet beter voor iets anders gebruik.
Detail onkosten tornooien in België

De kost per partij voor tornooien in België hangt erg af van de logeerkosten. Het is zeker niet aangenaam maar door op en af te rijden naar het tornooi van Gent spaarde ik wellicht 1000 euro. Voor de Brugse meesters besliste ik om enkele dagen bij mijn pa in Roeselare (33km van Brugge) te slapen (nogmaals bedankt pa maar zal ik niet meer herhalen 😏).
Detail onkosten tornooien in het buitenland

In het buitenland is het vaak goedkoper om te logeren dan in België zie bv. de hotelkosten van Marienbad (Tsjechie). Met een groep schaakvrienden een huisje huren en een goede kok die meereist zoals in Dieppe (zie Eten en drinken deel 3) kan je tevens vele honderden euros sparen op een schaaktornooi. Autodelen is hier een absolute aanrader (in Cap d'Agde reed ik zelfs gratis mee).

Kortom ik doe vandaag al heel wat om mijn schaakkosten zo laag mogelijk te houden en dan heb ik nog niet gesproken over een complete stop op schaakmateriaal aan te kopen. In deel 1 spendeerde ik nog 272,5 euro op jaarbasis aan schaakboeken, schaakprogramma's en schaakdvds. In het seizoen 2022-2023 gaf ik geen cent uit waardoor je natuurlijk kunt afvragen of ik hierdoor geen belangrijke schaaknieuwtjes gemist heb (zonder twijfel is het antwoord ja zie o.a. Chessable).

Het lijkt er dus steeds meer op dat topschaak meer en meer voor enkel de rijke elite zal zijn. Ik zie nu al talentvolle kinderen afhaken bij een gebrek aan financiële middelen. Echter ook veel sterke volwassen schakers zijn beduidend minder actief dan voorheen. Geld en tijd werken bovendien ook vaak als communicerende vaten. Verdien je veel geld dan heb je weinig vrije tijd. Heb je veel vrije tijd dan heb je weinig geld. Ik merk op dat ik mij in een bevoorrechte positie bevind met zowel voldoende vrije tijd als genoeg geld. Ik voel mij geregeld een buitenbeentje in de schaakwereld.

Brabo

3 opmerkingen:

  1. Het ligakampioenschap dit jaar in Antwerpen is prima voorzien van prijzengeld (zie https://lk.schaakliga-antwerpen.be/wp-content/uploads/2022/08/flyerLK2324.png). Daar moet je al een serieuze open voor winnen om aan dergelijke bedragen te komen. In vergelijking met wat we vroeger kregen in ligakampioenschappen (met wat geluk wat geld, meestal een goed schaakboek), is dit meer dan deftig. Vandaar wschl de veel sterkere bezetting dan de voorbije twee jaren...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik begrijp dat je sterke tegenstand zoekt en daarom in NL speelt (hoewel dat daar door de flexibele ploegopstelling ook niet verzekerd is), maar per partij 200 km enkele rit rijden (is ook al snel meer dan 2u op de NL snelwegen) en dan nog eens (waar ik van uit ga) de volle pot lidgeld moet betalen... dat is bij mij al een no-go.
    De uitgaven voor buitenlandse tornooien lijken me wel normaal, je zit al heel snel aan 100+ euro per dag aan overnachting alleen + nog eens kms en inschrijvingsgeld, eten... maar je hebt er ook iets voor terug: compleet nieuwe tegenstanders, een andere omgeving en een (reis)ervaring rijker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op facebook Chess in Belgium wordt de vraag gesteld waarom de Belgische schaakbond niet de beste spelers stuurt naar het Europees landenkampioenschap zie https://www.facebook.com/groups/1845828638985199/posts/3589963411238371/?comment_id=3590551927846186&locale=nl_BE
      Het is altijd hetzelfde antwoord namelijk geld. Als je 1000 euro zou beloven bovenop alle gemaakte kosten per speler dan ben ik zeker dat de meeste Belgische toppers zouden toehappen.

      Trouwens ik kan mij niet herinneren dat er ooit zoveel Belgische toppers tezelfdertijd inactief zijn. Om de omvang hiervan beter te begrijpen, ben ik van plan dit eens met een blogartikel later in kaart te brengen.

      Verwijderen