dinsdag 2 juli 2024

De sterktelijst deel 3

De reglementen in de Belgische interclub zijn voor volgend seizoen verscherpt. Het is gedaan met onsportieve versterkingen op te stellen want er bestaat nu voor elke reeks een maximum rating voor reservespelers. 1ste klasse: 2300, 2de klasse : 2150; 3de klasse 2000; 4de klasse 1850 en 5de klasse 1650.

Alleen jammer dat dit reglement slechts is goedgekeurd nadat er een achterpoortje is ingebouwd via de basisspelers (titularissen). Elke ploeg mag nu 50% meer dan het aantal beschikbare plaatsen toekennen aan basisspelers waarvoor de maximum rating niet geldt. Bovendien bestaat er nog steeds geen enkele verplichting tot spelen voor die basisspelers. In bv. 2de klasse heb je 8 beschikbare plaatsen dus kan je met dit achterpoortje 12= 8 +4 basisspelers met een + 2150 aantrekken. Dat is een heel ruime luxe reservebank.

Het spreekt voor zich dat vooral (uitsluitend?) de heel grote clubs met lange spelerslijsten van dit achterpoortje zullen kunnen profiteren. Mijn schaakclub Deurne beschikt vandaag over 3 + 2150 spelers in 2de klasse dus de nieuwe reglementen veranderen voor ons niets. Het is te zeggen voor de eerste ploeg want voor onze ploegen in de lagere klassen zal de interclubverantwoordelijke heel goed moeten opletten om geen fouten te maken.

Vorig seizoen was al geregeld problematisch voor onze interclubverantwoordelijke (Guy Dugailliez) om de ploegen te vullen (zie Inactiviteit deel 2) en volgend seizoen verwacht ik dat het nog een stuk lastiger wordt. Dat Guy het dan ook voor bekeken houdt na 1 seizoen, begrijp ik helemaal. Meer dan ooit zal de nieuwe interclubverantwoordelijke geduld moeten kunnen opbrengen om spelers te ronselen zodat alle ploegen correct en volledig zijn opgevuld.

M.a.w. ik verwacht een nog hogere druk op de (basis-)spelers om zeker niet af te haken wanneer ze opgesteld worden voor een wedstrijd. Die druk zorgde afgelopen jaar voor enkele heel onaangename situaties. 2 keer liet ik mij overhalen om te spelen zodat een forfait van 115 - 145 euro werd vermeden. De eerste keer was tegen Pantin toen ik een dag voor de wedstrijd vaststelde dat ik weer eens een covidbesmetting had opgelopen. Tijdens de wedstrijd had ik er geen last van want ik won relatief makkelijk van mijn tegenstander.
Ik denk niet dat het verboden is vandaag om te schaken met een covidbesmetting maar het is op zijn minst discutabel. Mijn werkgever liet mij toen ook komen werken dus velen zien het geen reden meer om de normale activiteiten te onderbreken. Echter ik herinner mij dat een week later meerdere collega's ook besmet waren door covid dus risicoloos was het zeker niet.

Enkele maanden later tegen TSM was het een voedselvergiftiging die mij tot een paar uur voor aanvang van de partij liet twijfelen om te spelen. Ik sliep tot 11 uur 's zondagochtend en een uur voor de partij had ik nog de wc-pot ondergespoten. Echter met 2 pillen imodium durfde ik het toch aan om te spelen (ik had geen koorts). Ik had geluk want met Marc Boeykens had ik een tegenstander die heel snel akkoord ging met remise (en mijn ploeg Deurne won de match).

Ik hoor soms dat "echte" schakers nooit ziek zijn maar leuk is het absoluut niet om zo "verplicht" te moeten spelen. De hoge boetes, de verplichte vaste opstellingen, de ploeggenoten die hun voorbereiding niet willen opofferen ... De nieuwe interclubreglementen gaan dit niet oplossen integendeel.

In de Nederlandse interclub is het veel eenvoudiger. Daar kan je de speler die afhaakt (ziekte ...) vervangen zonder te moeten schuiven met de rest van de ploeg. Dit leidde tot een grappige situatie in de laatste ronde met de Stukkenjagers in het voorbije seizoen. Op bord 10 werd aanvankelijk IM Stefan Beukema opgesteld. Eerst werd hij vervangen door FM Nathan De Strycker. Echter ook hij moest afhaken waardoor uiteindelijk FM Jasper Beukema speelde. Een luxeprobleem dus voor de ploegkapitein Luuk Baselmans die hij heel leuk samenvatte door: " Als de invaller van de invaller op bord 10 een FM is, dan weet je dat je klaar bent voor de meesterklasse."
Ik ijver niet voor exact dezelfde reglementen hier in Belgiƫ maar ik denk dat we het er wel over eens kunnen zijn dat het niet ok is dat spelers moeten kiezen tussen boetes en ziek spelen. Spelen met koorts (38,5 graden zie artikel uit 2012) dat ga ik echter niet meer doen. Als een zombie spelen is pure masochisme. Mijn schaakmicrobe is niet onverslaanbaar.


Brabo

4 opmerkingen:

  1. Interessant. Op zich kan ik me vinden in de elogrenzen (puur op dit punt zijn er ook achterpoortjes te vinden - een club kan een aantal spelers aantrekken van net onder de elogrenzen, of nog perverter: spelers net boven de grens spelen enkele "slechte" partijen om onder de grens te komen), maar het andere achterpoortje is idd aan de brede kant. En toch... Bij de beslissingsmatchen voor IC vorig seizoen had Brasschaat2 een speler tekort (wie houdt nu rekening met een beslissingsmatch in zijn agenda?), omdat een aantal spelers net dan al andere verplichtingen hadden. De ploeg moest dus met een bordforfait naar een match die besliste over degradatie (gelukkig haalden ze het). We maakten ons toen wel de bedenking dat voor ploegen die quasi altijd met een vast team spelen, de (vorige) regeling dus slecht kon uitpakken. Net omdat je trouw met een vaste ploeg speelt, bouwen reserves te weinig speeldagen op om als vaste speler gezien te worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vroeger zag ik regelmatig sterktelijsten van clubs waarbij er veel punten waren toegevoegd door de interclubverantwoordelijke om de tegenstanders angst aan te jagen. Ik vermoed dat nu eerder het omgekeerde zal gebeuren dus interclubverantwoordelijken zullen massaal punten aftrekken van hun spelers om onder de elogrenzen te blijven (en dus makkelijker met de spelers te kunnen schuiven over de teams).

      Verwijderen
  2. Plotseling zijn de partijen verdwenen: alleen een leeg diagram zonder zetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik weet het en het is op alle niet chess.com-websites hetzelfde die de chess.com viewer gebruiken. Ik heb een ticketje geopend bij chess.com en het ook op hun forum gemeld. Chess.com heeft momenteel problemen met hun servers dus ik hoop dat het iets tijdelijk is (zoals eens gebeurde in 2021 zie https://schaken-brabo.blogspot.com/2021/12/nieuwe-viewers-deel-3.html).

      Morgen begint het Belgisch kampioenschap in Lier waar ik aan deelneem. Als na dit tornooi het probleem blijft dan zal ik zoeken naar een alternatief voor de chess.com-viewer (liefst eentje waar ik niet meer afhankelijk ben van externe servers). Suggesties zijn welkom en mijn excuses voor het ongemak.

      Verwijderen